Despre foliculita

Poate te-ai confruntat si tu cu neplacerile estetice provocate de foliculita. De aceea, in acest articol iti vom prezeta pe scurt cateva lucruri pe care consideram ca sunt importante de stiut despre acest subiect.

folicilita poza 1

Teoretic, oricine poate dezvolta foliculita, deoarece fiecare dintre noi avem foliculi pilosi care se pot inflama si apoi infecta in anumite conditii. Se pare ca 10-20% din populatia generala face foliculita cel putin o data in viata. Cu toate acestea exista anumite persoane care au un risc mai mare de  a dezvolta foliculita si anume cei cu un sistem imun deprimat (HIV/SIDA, hepatita, afectiuni cronice, cancer, tratamente chimioterapice).

Cateva informatii despre foliculita:

  • Foliculita este definita ca inflamatia foliculului pilos
  • Foliculita se prezinta ca o zona hiperemica (rosiatica), dureroasa (sau cel putin, sensibila la palpare), centrata de un fir de par sau localizata langa un folicul pilos si care colecteaza puroi. Dupa fistulizarea acesteia, leziunea se vindeca spontan, de cele mai multe ori fara administrarea unui tratament medical.
  • Foliculita poate sa apara la orice persoana, fiind mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri
  • Localizarea cea mai frecventa a foliculitei este la nivelul toracelui, feselor si picioarelor.
  • Foliculita apare de cele mai multe ori la persoanele sanatoase si nu este considerata o afectiune dermatologica propriu-zisa, evolutia acesteia fiind de cele mai multe ori autolimitata
  • Tratamentul foliculitei consta in utilizarea produselor dermatologice cu peroxid de benzoil si a unguentelor antimicrobiene (antibiotic, antifungic)
  • Pastrarea unei igiene corespunzatoare si dezvoltarea unei bune tehnici de epilare, previn aparitia foliculitei.

Majoritatea cazurilor de foliculita au o evolutie autolimitata, rezolvandu-se de la sine fara administrarea vreunui tratament medical. In unele cazuri, rare, foliculita se poate complica, avand ca si consecinta efecte estetice si psihologice nedorite.

Atunci cand te confrunti cu aceasta problema este bine sa te prezinti la un consult dermatologic pentru a preveni situatii neplacute cauzate de eventuale complicatii, pentru a primi un diagnostic corect si un tratament corespunzator, daca acest lucru se impune.

In unele cazuri, biopsia cutanata si examenul histopatologic microscopic pot sa fie utile in confirmarea diagnosticului, relevand procesul inflamator local. De asemenea, cultura bacteriana, poate sa identifice o infectie cutanata secundara leziunilor cutanate si care poate sa complice evolutia foliculitei, de aceea, aceasta trebuie diagnosticata si tratata corect. Pe langa cultura bacteriana, se paote efectua si o cultura care contine hidroxid de potasiu pentru diagnosticul infectiilor fungice care au un tratatemnt diferit.

La clinica noastra poti apela cu incredere pentru un consult de specialitate, diagnostic si tratament corespunzator.  Medicul dermatolog te va putea sfatui cel mai bine ce ai de facut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s