Tratamentul petelor roșii la copii

O bună parte dintre părinții care au copii cu semne din naştere se interesează de la specialiști sau caută în diverse medii online informații referitoare la aceste tipuri de formaţiuni, cauza apariției lor, cât de periculoase sunt aceste semne, cum se tratează și mai ales dacă vor dispărea în urma unui tratament. Trebuie specificat faptul că unele dintre aceste semne de naștere dispar de la sine dar altele sunt permanente.

Alți părinți le consideră a fi un semn de autenticitate, un semn distinctiv și nu doresc să intervină în scopul eliminării lor.

Părinții mai superstițioși pun apariția acestor semne pe seama vorbelor din popor. De exemplu, o vorbă din popor spune că dacă mama, în perioada sarcinii, a “furat” un obiect sau un fruct sau a poftit un fruct și nu și-a rezolvat imediat pofta, forma acestuia va apărea pe pielea copilului său.

Semnele de naștere au diferite denumiri: dacă sunt amplasate pe ceafă ele se numesc “ciupituri de barză” iar dacă se află “la vedere”, pe frunte sau pe pleoape, se numesc “sărutul ingerilor”.

Dacă semnul din naştere are culoarea purpurie, roşie, roş-albastră sau roz, atunci cel mai probabil este vorba de un semn din naştere vascular. Aceasta înseamnă că formaţiunea respectivă a apărut în urma acumulării în piele a unor vase sangvine dilatate.

Din punct de vedere medical, semnele din naştere vasculare sunt de trei feluri: hemangioame, nevi simpli (pete maculare) sau pete roşii. Acestea se pot forma în orice regiune a corpului, dar cel mai frecvent apar pe faţă (pe obraji, nas, pleoape şi frunte), pe ceafă, pe mâini şi picioare, pe spate, burtă sau fese.

Ne propunem ca în acest articol să vorbim puțin despre nevus flammeus sau pata vin-de-Porto sau pata roşie. Acest tip de pată apare, de cele mai multe ori, pe faţă, mâini, spate, abdomen sau picioare. Cercetărilor ştiinţifice au demonstart faptul că „petele roşii” se formează în urma dilatării vaselor capilare din piele. Dimensiunile acestora sunt diferite: de la câţiva milimetri la zeci de centimetri, în diametru.

Dacă alte semne de naștere dispar pe măsura maturizării copilului, petele roșii pot deveni şi mai vizibile când copilul creşte mai mare, devenind permanente.

În cazul în care copilul are o pată roşie pe faţă, este indicat să mergeţi cu el la medicul oftalmolog pentru a-i verifica tensiunea intraoculară. La unii copii cu nevus flammeus în regiunea ochilor, tensiunea intraoculară este mărită şi poate conduce la tulburări ale vederii.

Cu toate acestea, se consideră că petele roşii sunt inofensive şi, în cazurile în care nu afectează din punct de vedere estetic, nu se recomandă îndepărtarea lor.

Dar dacă totuşi ca părinți decideți să îndepărtați pata roşie a copilului, cel mai indicat este să apelaţi la un medic dermatolog sau la un chirurg estetician cu experiență.

E bine de știut că îndepărtarea acestor tipuri de semne se face mult mai ușor în zilele noastre datorită tehnologiei avansate. În acest sens, laserul este un instrument foarte eficient. Mai exact, Laserul V Beam Perfecta este tipul de laser potrivit pentru intervenția de îndepărtare a petelor roșii. Însă, când luați această decizie trebuie să apelați la specialiști cu multă experiență care știu să folosească corect eficiența Laserului V Beam Perfecta.

Clinica MEDISPA pune la dispoziția clienților săi bogata experiență a medicilor dermatologi și a chirurgului estetician, în scopul realizării intervențiilor de orice fel în domeniul dermatologiei și esteticii.

Dacă doriți să aflați și alte subiecte despre eficiența Laserului V beam Perfecta vă recomandăm să citiți și articolele: Rozaceea poate fi tratată cu Laserul V Beam Perfecta  și Eficiența în tratarea problemelor vasculare.

2 responses to “Tratamentul petelor roșii la copii

  1. Bună ziua !
    La noi s-a născut copilașul la dată de 03.03.2016 cu o pată roșie pe piciorul stâng de sus până jos la talpă. Am citit pe net… că se numește pată vin-de-Porto sau pată roșie. Vă rog să ne informați dacă este posibilitate de a o înlătura?
    Mulțumim !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s