Diagnosticarea problemelor pielii – Dermatoscopia

Dermatoscopia este o tehnică de diagnostic noninvazivă pentru diagnosticarea precoce a melanomului și evaluarea altor leziuni pigmentare și non-pigmentare de pe piele. Este cunoscută și sub numele de dermoscopie sau microscopie cu epiluminescență

Este foarte important ca atunci când observăm orice modificare sau apariție a unei leziuni pe piele să ne prezentăm la un consult de specialitate.

Pe tot parcursul anului dar mai ales vara, pielea noastră este expusă la activitatea razelor solare, lucru care poate duce la apariția unor pete maronii, a alunițelor sau la modificarea celor existente deja.

deal-v1359562955

Această problemă nu trebuie ignorată. Iată care sunt motivele concrete pentru care ar trebui să ne programăm la un consult medical:

– Apariție recentă
– Creștere rapidă
– Sângerare
– Margini neregulate
– Culoare neomogenă
– Asimetrie

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidență în continuă creștere. Poate să apară pe o aluniță pre-existentă sau ca o leziune nouă.  Însă, dacă este depistat în faza inițială poate fi tratat și vindecat.

Clinica noastră este dotată atât cu dermatoscop manual cât și dermatoscop video digital (videodermatoscop) în încercarea de a disgnostica și urmări corect și eficient leziunile care ar putea să pună probleme. În cazul pacienților cu multiple alunițe se poate realiza harta dermoscopică digitală. Aceasta oferă posibilitatea stocării informațiilor macroscopice și dermoscopice, permițând monitorizarea precisă prin examinări periodice și comparative a alunițelor cu risc de transformare. Programul ne pune la dispoziție nu numai sistemul de studiere a detaliilor alunițelor ci și posibilitatea calculării unui scor de risc și posibilitatea stocării acestor date pentru comparațiile necesare la consultațiile ulterioare.

Persoanele cu risc sunt:

  • Persoanele cu piele, par și ochi deschiși la culoare și care de obicei au numeroși pistrui
  • Persoanele care se ard ușor dacă se expun la soare
  • Persoanele cu numeroși nevi (alunițe)
  • Persoanele ale căror rude au, sau au avut cancer de piele
  • Persoanele care se expun frecvent la ultraviolete (naturale sau de solar) sau care au suferit arsuri solare.

Dacă te regăsești în lista de mai sus, necesitatea unei hărți dermatoscopice este absolut primordială. Va trebui să apelezi la acest test o dată sau de două ori pe an. Nu uita: orice leziune de pe corp poate fi tratată și vindecată dacă se ajunge la timp la consultație, iar șansele de a dezvolta un cancer de piele se reduc considerabil.

Pentru mai multe informații sau pentru programare ne găsești la adresa: str. Ion Budai Deleanu nr 2A, Cluj-Napoca, la telefon 0364 11 66 33/0752 26 43 33. http://www.medispa.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s