Soluţii pentru cicatricile postacneice- interviu cu Dr. Andrei Martin

Deşi acneea este o afecţiune întâlnită mai ales în adolescenţă, semnele lăsate de vindecarea defectuoasă a pustulelor pot rămâne o perioadă îndelungată pe piele, poate chiar toată viaţa.

Dr. Andrei Martin, medic specialist în chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă şi directorul medical al clinicilor de dermatologie şi chirurgie plastică Medispa ne vorbeşte despre terapiile care transformă un ten marcat de cicatrici în unul perfect neted.

“Datorită progreselor în domeniul dermatologiei, miturile despre creme care fac cicatricile să dispară după câteva aplicări au fost înlocuite de tratamentele cu adevarat eficiente, de remodelare cutanată, uneori combinate chiar cu tratament chirurgical.

Microdermoabraziunea este recomandată în cazul cicatricilor uşoare, în special a zonelor hiperpigmentate apărute în locul unei pustule.  Procedura constă în îndepărtarea unui strat de la suprafaţa pielii. După o serie de şedinte, pielea se reînnoieşte iar cicatricile superficiale se ameliorează. Această procedură este nedureroasă şi nu necesită timp de recuperare.

Peeling-ul chimic reprezintă aplicarea în straturi successive a unor combinaţii de acizi, special utilizate pentru această afecţiune de către medicul dermatolog pentru a obţine o exfoliere controlată a straturilor epidermice.

După procedură, pielea va fi roşie, va începe să se exfolieze şi va apărea o piele nouă, în 1-14 zile.  Toate peeling-urile  necesită o îngrijire specifică postprocedură, iar fotoprotecţia este obligatorie.

Laserul fracţional cu CO2, recomandat pentru cicatrici mai pronunţate.

Cu o precizie foarte mare, acest laser produce microexcizii ale ţesuturilor cicatriceale, generând formarea de colagen şi elastină, de ţesut nou. E important de ştiut faptul că acest laser pătrunde până la nivelul dermului şi nu afectează ţesutul sănătos din jur.

Este o procedura nechirurgicală, cu un timp de recuperare de 4-6 zile şi cu un disconfort minim datorită aplicării unei creme anestezice.

După tratament, ţesuturile tratate vor fi acoperite cu o cremă specială, care va împiedica formarea crustelor. Este interzisă expunerea la soare şi se recomandă utilizarea unei crème cu factor de protecţie 50+.

Fillerii dermici, în special acidul hialuronic, se injectează în zona afectată de cicatrici. Straturile superficiale ale pielii se ridică, efectul este imediat şi rezultatele spectaculoase. Însă efectul nu este permanent, fiind necesară reinjectarea la interval de câteva luni.

Avantajul tuturor terapiilor descrise mai sus este îmbunătăţirea aspectului general al tenului şi atenuarea ridurilor.

Tratamentul chirurgicalPunch excizii– metoda se foloseşte pentru cicatricile adânci, numite şi “icepick”.  Acestea sunt excizate cu ajutorul unui bisturiu circular cu diametrul între 0,75 si 1,5mm. Marginile leziunii sunt suturate, iar cicatricile dispar complet după vindecare sau sunt supuse tratamentului laser până la dispariţia completă.

Incizii subcutanate (subcizii)– sub anestezie locală se inserază un ac sub piele, paralel cu suprafata acesteia. Prin mişcări asemănătoare unui piston acul este avansat şi retras tăind benzile fibroase rezultate în urma cicatrizării defectuoase fiind îndepartate.

Injectari intralezionale– contribuie la reducerea cicatriciilor elevate cheloide. Acestea se identifică printr-un ţesut întărit, care depăşeşte suprafaţa ocupată de erupţia iniţială. În aceste cicatrici se pot injecta corticosteroizi la interval de 2-3 săptămâni. Rolul acestor substanţe este de a înmuia ţesutul proeminent, însă dacă după a patra injectare nu se observă niciun rezultat, se optează pentru tratamentul chirurgical. Pentru astfel de cicatrici poatefi nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, uneori urmate de injectări cu corticosteroizi  şi terapie cu laser fracţionat.

Nu există un remediu universal împotriva cicatricilor postacneice deoarece fiecare tip de acnee prezintă particularităţi în funcţie de tipul de piele şi modul în care aceasta se vindecă. Fiecare persoană care se confruntă cu această problemă va găsi răspunsul în cabinetul medicului dermatolog, în urma unei investigaţii amănunţite a afecţiunii.

Puteţi citi interviul integral în Revista Farmacia Ta din luna martie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s