Foliculita- o problemă de ordin estetic şi rezolvările ei

 

După cateva luni de supremaţie a pantalonilor, primăvara este prilejul perfect de a îmbrăca rochia sau fusta preferată. Pentru o femeie cochetă, sentimentul este nepreţuit, iar dacă picioarele tale arată impecabil, vei păşi încrezătoare pentru o apariţie irezistibilă.

Atunci când pe piele apar puncte inflamate care seamănă cu ciupiturile de insecte, începe coşmarul numit foliculită. Inflamaţia se poate complica, având ca şi consecinţă efecte estetice şi psihologice nedorite.

Despre foliculită, chiar de la specialist

Am aflat de la Dr. Andrei Martin, directorul medical al clinicilor de dermatologie şi chirurgie plastică Medispa, ce este foliculita, cum se poate trata, dar mai ales cum putem preveni punctele infectate de la rădăcina firelor de păr.

“Foliculita este definită ca inflmaţia foliculului pilos şi se prezintă ca o zonă hiperemică (roşiatică), dureroasă, centrată de un fir de păr sau localizată lângă un folicul pilos şi care colectează puroi. “ explică Dr. Martin.

Teoretic, oricine poate dezvolta foliculită, aceasta nefiind o afecţiune medicală, ci mai degrabă o condiţie estetică. Studiile arată că 10-20% din populaţia generală se confruntă cu această problemă cel puţin o dată în viaţă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit (de exemplu cei cu afecţiuni cronice), sunt mai predispuse la apariţia acestei probleme.

Întâlnită atât la femei cât şi la bărbaţi, foliculita este mai frecventă în prima parte a vieţii, când şi activitatea folicului pilos este mai intensă. Leziunile se pot vindeca spontan, însă “atunci când problema persistă, tratamentul constă în utilizarea produselor dermatologice cu peroxid de benzoil şi a unguentelor antibiotice sau antifungice.“, precizează doctorul Andrei Martin.

Atunci când te confrunţi cu această problemă este bine să te prezinţi la un consult dermatologic pentru a preveni situaţii neplăcute cauzate de eventuale complicaţii şi de a limita efectele de ordin estetic asupra pielii.

În unele cazuri, biopsia cutanată şi examenul histopatologic microscopic pot fi utile în confirmarea diagnosticului, relevând procesul inflamator local. De asemenea, cultura bacteriana, poate să identifice o infecţie cutanată secundară şi care poate să complice evoluţia foliculitei.

Opinia medicului este cu atât mai importantă cu cât o serie de afecţiuni cutanate pot avea simptome asemănătoare cu foliculita, insă necesită un alt tratament. Dintre afecţiunile cel mai frecvent implicate în diagnosticul diferenţial, doctorul Andrei Martin menţionează: acneea, cheratoza piliară, eczema, dermatita atopică, dermatita de contact, impetigo, erupţia solară, rozaceea facială.

Metode de prevenţie

Între metodele principale de prevenţie, Dr. Andrei Martin recomandă păstrarea unei igiene corespunzatoare şi alegerea unei metode potrivite de epilare.

Anumite creme sau loţiuni corporale pot favoriza apariţia inflamaţiei foliculilor piloşi si, de asemenea, apa mării sau a piscinelor, sudoarea sau contactul cu anumite ţesături sau suprafeţe.

“De exemplu, foliculita fungică poate fi produsă de Trichophyton şi este de cele mai multe ori asociată epilării cu aparatul de ras”, precizează Andrei Martin.

Şi epilatul cu ceară se află printre principalele cauze ale apariţiei foliculitei, procesul de smulgerea folicului pilos iritând pielea şi transferând bacteriile de la suprafaţa pielii în interiorul ei.

Medicii dermatologi recomandă epilarea definitivă persoanelor care se confruntă cu foliculită deoarece în timpul şedinţelor de epilare definitivă foliculii piloşi sunt distruşi.

Eliminarea definitivă a cauzelor

Laserul Alexandrite Candela este gold standard-ul în epilarea definitivă, eficient mai ales în cazul unei pieli deschise la culoare și a firelor de păr negre dar și în cazul firelor de păr mai subţiri, putin pigmentate, cum sunt cele de la nivel facial. În plus, dispozitivul performant de răcire reduce semnificativ durerea şi disconfortul”, precizează Dr. Andrei Martin.

Studiile de specialitate îl indică drept cel mai eficient şi rapid dispozitiv pentru epilarea de lungă durată, fiind necesare între 5 şi 10 şedinte pentru a distruge toate firele de păr, în funcţie de faza de creştere a acestora. Ulterior, pentru o piele perfect netedă va fi nevoie de 1-2 ședințe de întreținere pe an.

Interviu realizat pentru Revista Farmacia Ta, în luna aprilie.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s