Venectaziile- cauze şi tratament

Plăcerea de a purta în zilele însorite o rochie care îţi dezvăluie seducător picioarele este uneori umbrită de existenţa inesteticelor venectazii, acele vinişoare violacee pe care le observăm cu îngrijorare la duprafaţa pielii membrelor inferioare. Doctorul Andrei Martin, medic specialist în chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă şi directorul medical al Clinicilor Medispa ne-a explicat de ce ajungem să ne confruntăm cu această problemă şi care este cel mai eficient tratament pentru a redeveni încrezătoare şi zâmbitoare.

  1. Ce sunt venectaziile?

Numite şi steluţe vasculare, venectaziile reprezintă dilataţii ale vaselor de sânge foarte subţiri, cu aspect de vinişoare roşii, albastre sau violacei. Aceste vase de sânge cu aspect anormal se regăsesc cel mai frecvent la femei, la nivelul membrelor inferioare, dar şi pe faţă.

  1. Care sunt principalele cauze de apariţie a venectaziilor?

Cele mai frecvente cauze sunt: factorii generici, statusul hormonal şi stilul de viaţă.

Ca şi insuficienţa venoasă cronică sau varicele, venectaziile pot fi ereditare. Persoanele care suferă de afecţiuni hormonale, precum şi cele care iau contraceptive sunt, de asemenea, predispuse la venectazii. La pubertate, odată cu instalarea menopauzei sau în timpul sarcinii, această afecţiune a vaselor de sânge este mai frecventă.

În ceea ce priveşte stilul de viaţă, obezitatea, un serviciu care presupune statul în picioare, alimentaţia dezechilibrată care conduce la constipaţie favorizează apariţia vaselor de sânge dilatate, inestetice, în special pe picioare.

  1. Cărui medic trebuie să ne adresăm cu prioritate dacă observăm apariţia venectaziilor?

Medicul dermatolog este specialistul care poate trata aceste vase de sânge inestetice, investigând şi cauza apariţiei acestora. Pentru a determina dacă venectaziile au apărut în context hormonal sau vascular, specialistul dermatolog vă poate recomanda efectuarea unor investigaţii complementare. De asemenea, medicul vă va oferi şi o serie de recomandări pentru prevenirea afecţiunilor vaselor de sânge.

  1. Care este cel mai eficient tratament al steluţelor vasculare?

Fiind o afecţiune frecventă, există şi numeroase variante de tratament. Recomand în mod special terapia laser, care exclude riscurile asociate tratamentului injectabil sau celui chirurgical, este rapidă şi foarte eficientă.

Laserul Nd:YAG  emite energie luminoasă, care este absorbită de hemoglobina din vase şi coagulează sângele având ca rezultat închiderea venelor anormale. Acest dispozitiv laser are o lungime de undă potrivită pentru a închide toate dilataţiile vasculare de la nivelul pielii.

Laserul poate penetra la orice nivel, parametrii aparatului se pot seta diferit în funcţie de dimensiunea vaselor, de aceea eficienţa acestui dispozitiv este maximă. Tratamentul este foarte rapid, practic în 30 de minute se pot trata sute de astfel de steluţe vasculare.  Laserul Nd:YAG poate trata orice tip de piele, chiar şi pe cea bronzată.

  1. Câte şedinţe sunt necesare pentru eliminarea completă a acestei afecţiuni?

Sunt necesare aproximativ 3 şedinte, la interval de 2-4 luni. În prima şedinţă, care este şi cea mai lungă, se tratează toate vasele zonei, următoarele având rolul de a corecta vasele care au rămas nemodificate după prima şedinţă.

  1. Care este senzaţia resimţită de pacient?

Tratamentele sunt însoţite de o senzaţie de minim disconfort, de aceea eliminarea venectaziilor cu laser Nd:YAG nu necesită anestezie locală. Senzaţia este descrisă de pacienţi în mod diferit, în funcţie de gradul de sensibilitate al fiecăruia, însă se rezumă la o durere suportabilă.

  1. Există reacţii adverse ale tratamentului cu laser Nd:YAG?

După tratament, se observă o uşoară umflare a pielii şi roşeaţă pe traiectul vaselor de sânge. Acestea dispar la aplicarea de comprese reci.

La persoanele cu fragilitate vasculară crescută pot apărea purpura sau hematoame, care, în cele mai multe cazuri, dispar în 7-10 zile.

Există riscul de necroză sau ulceraţii dacă tratamentul este efectuat de o persoană lipsită de experienţă, de aceea  tratamentele laser pot fi efectuate doar de medicul specialist.

  1. Cum putem menţine aspectul sănătos al picioarelor, prevenind venectaziile?

În primul rând, prin păstrarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei greutăţi corporale optime.  Este recomandată activitatea fizică moderată, fără a pune presiune foarte mare pe vasele de sânge. După sport nu este recomandată sauna şi nici incintele cu temperaturi ridicate.

Persoanele predispuse la afecţiuni ale vaselor de sânge pot apela la drenaj limfatic sau la purtarea unor ciorapi terapeutici care se găsesc în farmacii şi în magazinele specializate.

Interviu acordat pentru Revista Tonica, în luna aprilie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s