- Hormonii. Modificările hormonale mai ales în pubertate pot cauza acnee. De asemenea sarcina poate fi un moment în care femeia se poate confrunta cu un episod acneic.
- Produsele cosmetice. Utilizarea îndelungată a unor cosmetice care conţin compuşi comedogeni determină apariţia leziunilor de acnee. O alegere bună a produselor cosmetice este imperios necesară. Cele mai potrivite sunt produsele cosmetice personalizate care respectă caracteristicile fiecărui tip de ten. (link produse personalizate)
- Ereditatea (aproape fiecare dintre noi dezvoltăm un episod sau mai multe de acnee). Studiile au ridicat ipoteza că ceea ce se moștenește de fapt, sunt numărul şi activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculară, alterarea keratinizării şi inflamaţia.
- Alimentația. Consumul anumitor alimente precum ciocolata, alimentele grase şi prăjite, şi mancarea de tip fast-food/junk-food.
- Igiena. Curățarea corectă a tenului este un aspect foarte important. Atenție însă, spălarea excesivă poate usca și irita pielea.
- Stresul. În urma unor studii efectuate s-a demonstrat că persoanele tinere care au fost supuse unor niveluri mari de stres au cu 23% mai multe şanse să sufere de un grad mai sever de acnee. Studiul a cercetat modul în care nivelurile de sebumcresc în momentele de stres şi modul în care această creştere este legată de severitatea acneei. Cu toate acestea stresul nu poate fi considerat un factor de risc major în etiologia acneei, el acționând mai degrabă printr-un mecanism secundar, indirect.
- Medicamentele. Unele medicamente pot provoca sau agrava acneea: corticoizii ACTH-ul, androgenii, anticonvulsivantele, antituberculaosele, derivaţi halogenaţi, vitamina B12, contraceptivele orale (progesteron-dominante), steroizi anabolizanţi, imunosupresoare.
- Locul de munca. Expunerea la anumite produse pot produce acnee.
<< Acneea Cum se poate trata? >>